Strona główna » Liceum » Pozostałe » Ekologia


Historia kulinarna świata



Poprzednia praca: Fermentacja metanowa (2)
Następna praca: Maryja w życiu polskiego kościoła



Treść: Pierwsi ludzie musieli stać się zarazem pierwszymi kucharzami. Najpierw odkryli ogień. Później zaobserwowali, że jeżeli zasadzą ziarno to za pewien okres czasu mogą spodziewać się plonów. Zaczęli wykonywać proste naczynia i urządzenia kuchenne. Uprawiano rośliny strączkowe, hodowano owce, kozy i dzikie świnie. Kobiety zbierały zboże, rośliny, owoce leśne, natomiast mężczyźni polowali na zwierzynę i łowili ryby. Polowano zazwyczaj w dużych grupach. Następnie urządzano uczty na wspólnych zgromadzeniach, co wiązało ludzi ze sobą. Odkrywano coraz to nowsze przepisy kulinarne i dzielono się nimi między sobą.
Z upływem czasu zaobserwowano, że właściwy sposób odżywiania się jest ważny dla zdrowia. Dopiero po długim okresie czasu zaczęto zastanawiać się nad odpowiednimi wartościami odżywczymi, nad tym co zdrowe, a co nie. Jakie posiłki powinno się jeść i w jakich ilościach. Już w odległych czasach poszukiwano kawy, herbaty, cukru itp.
Sztuka kulinarna powstała najwcześniej w Chinach. Do dziś obowiązuje w niej reguła harmonii czterech podstawowych elementów: smaku, zapachu, barwy i kompozycji. Pierwsze książki kucharskie pochodzą również stamtąd.
Ogromnym wyborem przypraw cieszyły się Indie. Do tegoż właśnie kraju przyjeżdżało wielu Greków Rzymian i Arabów. W jakim celu? Oczywiście po przyprawy. Duży wpływ na kuchnie świata wywarła również kuchnia egipska. Egipcjanie dali oliwę ,daktyle, cebulę, czosnek, pszenicę i jęczmień. Oni pierwsi wypiekali chleb.
Jeżeli zaś chodzi o kuchnię europejską to wyróżnia się głównie : włoską, francuską i austriacką. Kuchnia włoska jest wyjątkowo wykwintna. Pełno w niej owoców i warzywo oraz owoców morza (frutti di mare ).Mięso i wędliny są wysokiej jakości a sery różnych gatunków. Kuchnię francuską zaś wyróżnia różnorodność kompozycji smakowych i metod przyrządzania. Z tej kuchni pochodzi wiele nazw takich jak: kotlet , farsz, omlet, frytki, marynowanie, panierowanie. Do dawnej kuchni austriackiej, którą nazywamy wiedeńską Węgrzy wnieśli paprykę i potrawy nią przyprawiane, Czesi - różnego rodzaju knedle a Włosi potrawy z ryżu, makarony, lody...
Zaś Ameryce zawdzięczamy kukurydzę, kakao, ziemniaki, różne gatunki fasoli i pomidory. W Ameryce panowały trzy regiony kulinarne: północny, centralny i południowy.
Wojny, kolonializm, handel i temu podobne zjawiska spowodowały wymieszanie się kuchni całego świata....


Widzisz tylko część pracy, aby zobaczyć całość, musisz się zalogować.

Nie masz jeszcze u Nas konta? Na co czekasz? ZAREJESTRUJ SIĘ JUŻ TERAZ

Zapomniałeś hasła? Skorzystaj z formularza przypominającego hasło.


Czytano: 2519 , autor: Michalk88 , Ocena: 45.32

      Blip Śledzik Twitter Facebook Buzz Wykop

Inne podobne teksty do tytułu Historia kulinarna świata

Brak podobnych prac w bazie danych.

Losowe teksty z tej samej kategorii

Rodzaje zanieczyszczeń powietrza i ich źródła.
Znaczenie lasów
Zanieczyszczenie wód (3)
Opinia na temat wydobycia węgla oraz zagospodarowania tego surowca
Ochrona środowiska (3)
Kwaśne deszcze - zagrożenie środowiska
Środki transportu. Korzyści i zagrożenia wynikające z rozwoju motoryzacji
Wpływ gazów na rozwój organizmów żywych
Zagrożenia spowodowane działalnością człowieka na terenie Szczecina i jego najbliższych okolic.
FOSFORY SA Gdańsk zanieczyszczenia


Wasze komentarze

Brak komentarzy dla danej pracy.




Zmień kategorię:

Zobacz także:

Pozostałe
Geografia Geografia
Biologia Biologia
Ekologia Ekologia
Historia Historia
Inne Inne
Leśnictwo Leśnictwo
Muzyka Muzyka
Plastyka Plastyka
PO PO
Przedsiębiorczość Przedsiębiorczość
Religia Religia
Sport Sport
Wiedza o kulturze Wiedza o kulturze
WOS WOS

A A A A - zmień wielkość czcionki


Oceń pracę:

Ocena pracy wynosi 45.32.

Informacje o pracy:

⇒Dodano: 2008-10-12 15:07:05
⇒Czytano: 2519
Autor: Michalk88


Dodatkowe opcje:

Drukuj stronę
ZGŁOŚ NARUSZENIE
Wyślij znajomemu
Dodaj do ULUBIONYCH



Dodaj komentarz:

Tytuł:

Treść: