Strona główna » Liceum » Pozostałe » Biologia


Funkcja tkanki nabłonkowej



Poprzednia praca: Koralowce (2)
Następna praca: Życie,gatunek,roślina,typ,rodzaj



Treść: Główną funkcją tkanki nabłonkowej jest osłanianie ciała zwierzęcia od środowiska zewnętrznego lub wewnętrznego ( np. osłania jelito). Tworzy ona pokrycie ciała, wyściela światło jelita i naczyń krwionośnych. Tkanka nabłonkowa tworzy twory rogowe, np. pióra, paznokcie, łuski, rogi. Niektóre komórki nabłonka przekształciły się w komórki gruczołowe zdolne do wytwarzania różnych substancji. Na przykład wytwarzają gruczoły mleczne, potowe, łojowe,zapachowe.
U kręgowców tkanka nabłonkowa jest wielowarstwowa, a u bezkręgowców jednowarstwowa.
...


Widzisz tylko część pracy, aby zobaczyć całość, musisz się zalogować.

Nie masz jeszcze u Nas konta? Na co czekasz? ZAREJESTRUJ SIĘ JUŻ TERAZ

Zapomniałeś hasła? Skorzystaj z formularza przypominającego hasło.


Czytano: 2822 , autor: ew.la , Ocena: 33.05

      Blip Śledzik Twitter Facebook Buzz Wykop

Inne podobne teksty do tytułu Funkcja tkanki nabłonkowej

Brak podobnych prac w bazie danych.

Losowe teksty z tej samej kategorii

Mózg - nasze centrum zarządzania
Stawonogi, pajeczaki, skrupiaki, owady
Sport to zdrowie
Bakterie i wirusy (1)
Rola lasów i zadrzewień w przeciwdziałaniu powodziom
Znaczenie zabarwienia ciała u zwierząt.
Narkotyki (5)
Fotosynteza - przebieg
Wiciowce
Genetyka współczesna


Wasze komentarze

Brak komentarzy dla danej pracy.




Zmień kategorię:

Zobacz także:

Pozostałe
Geografia Geografia
Biologia Biologia
Ekologia Ekologia
Historia Historia
Inne Inne
Leśnictwo Leśnictwo
Muzyka Muzyka
Plastyka Plastyka
PO PO
Przedsiębiorczość Przedsiębiorczość
Religia Religia
Sport Sport
Wiedza o kulturze Wiedza o kulturze
WOS WOS

A A A A - zmień wielkość czcionki


Oceń pracę:

Ocena pracy wynosi 33.05.

Informacje o pracy:

⇒Dodano: 2008-02-07 22:23:08
⇒Czytano: 2822
Autor: ew.la


Dodatkowe opcje:

Drukuj stronę
ZGŁOŚ NARUSZENIE
Wyślij znajomemu
Dodaj do ULUBIONYCH



Dodaj komentarz:

Tytuł:

Treść: