Strona główna » Liceum » Języki » Włoski


Jedzenie - słówka (3)



Poprzednia praca: Zawody - słówka
Następna praca: Barok w Polsce



Treść: Il vitto- jedzenie
I frutti- owoce
1.la mela- jabłko
2.la pesca- brzoskwinia
3.il limone- cytryna
4.la prugna- śliwka
5.la fragola- truskawka
6.la ciliegia- czereśnia
7.il cocomero- arbuz
8.la banana- banan
9.l’ ananas- ananas
10.il melone- melon
11.la castagna- kasztan jadalny
12.l’ uva- winogrono
13.l’ aranca- pomarańcza
14.la figa- figa
15.la pera- gruszka
16.il ribes- porzeczka
17.l’ amarena- wiśnia
18.la fragola di bosco- poziomka
19.la nociciola- orzech laskowy
20.il noce- orzech włoski
21.il mandarino- mandarynka
22.il lampone- mandarynkail
23.il pompelo- grejfrut
24.i datteri- daktyle
Le verdure- warzywa
1.la cipolla- cebula
2.la cicoria- cykoria
3.il cavolifore- kalafior
4.la patata- kartofel
5.la carota- marchew
6.il cetriolo- ogórek
7.il prezzemelo- pietruszka
8.il pomodoro- pomidor
9.il pisello- zielony ogórek
10.l’ aglio- czosnek
11.la lattuga- sałata ogrodowa
12.la zucchina- kabaczek
13.il peperone- papryka
14.il finocchio- koper włoski
15.la zucca- dynia
16.il cavolo- kapusta
17.il fagiolo- fasola
18.il fagiolino- fasolka
19.il spinacio- szpinak
Il pesce e il frutti al mare- ryby i owoce morza
1.il pesce- ryba
2.l’ anguilla- węgorz
3.il polpo- ośmiornica
4.il melruzzo- dorsz
5.il storione- jesiotr
6.il calmaro- kalmar
7.la carpa- karp
8.il gambretto- krewetka
9.l’ aragosta- langusta
10.il salmone- łosoś
11.la cozza- małż jadalny
12.la seppia- mątwa
13.la trota- pstrąg
14.il palombo- rekin jadalny
15.la sandra- sandacz
16.la sardina- sardynka
17.l’ aringa- śledź
18.il tonno- tuńczyk
19.il pesce fresco- świeża ryba
20.il pesce surgelato- ryba mrożona
21.il pesce salato- ryba solona
22.il pesce affumicato- ryba wędzona
23.il pesce seccato- ryba suszona
24.la sogliola- sola
Il carne- mięso
1.il carne di montone- baranina
2.la bistecca- befsztyk
3.la pancetta affumicata- bekon
4.la pancetta- boczek
5.il cane di vitello- cielęcina
6.lo salame- kiełbasa
7.il prosciutto- szynka
8.la mortadella- mortadela
9.la sarsiccia- biała kiełbasa, serdelek
10.wurstel- parówki
11.il filetto- polędwica
12.la coppa- salceson
13.la costoletta di maiale- schab
14.il lardo- słonina
15.il fegato- wątróbka
16.il carne di maiale- wieprzowina
17.il carne di manzo- wołowina
18.il costole- żeberka
19.l’ oca- gęś
20.il tacchino- indyk
21.l’ anitra- kaczka
22.la gallina- kura
23.il pollo- kurczak
24.il cane macinata- mięso mielone
25.il pasticcio- pasztet
Il pane- pieczywo
1.il panino- bułka
2.il brioche- bułka słodka
3.il pane- chleb
4.il pane integrale- chleb razowy
5.croissant- rogalik
6.il biscotto- sucharek
Il latticini- nabiał
1.l’ uovo- jajko
2.yogurt- jogurt
3.la margarina- margarina
4.il burro- masło
5.il latte- mleko
6.il latte in polvere- mleko w proszku
7.il latte in scatola- mleko w puszce
8.il formaggio- ser
gatunki serów:
-bel paese
-fontina
-gorgonzola
-mozarella
-parmigiano
-stracchino
9.la panna- śmietana
10.la ricotta- twarożek
I articuli alimentare- artykuły spożywcze
1.lo zucchero- cukier
2.la farina- mąka
3.i fiocchi d’ avena- płatki owsiane
4.il riso- ryż
5.il miele- miód
6.la pasta- makaron
rodzaje makaronów:
-spaghettini
-spaghetti
-rigatoni
-penne rigate
-pennine rigate
-penne
-lisce
-fusilli
-pipe rigate
-tortiglioni
I dolciumi- wyroby cukiernicze
1.il gelato- lód
2.la torta- ciasto
3.la cioccolata- czekolada
4.la ciambella- obważanek
5.il pasticino- ciastka
6.il candito- lizak
7.la marmellata- marmolada
8.la caramella- cukierek
9.il biscotto- biszkopt
10.la frutta cotta- owoce gotowane w syropie
11.la macedonia- sałatka owocowa
12.il pecorino con pere- owczy ser z gruszką
13.zabaione- krem z żółtek
Le bibite- napoje
1.te- herbata
2.la ciccolata- kakao
3.le caffe- kawa
4.le caffelatte- kawa z mlekiem
5.coctail- koktajl
6.il frullato- koktajl mleczny
7.cognac- koniak
8.il ghiaccio- lód
9.l’ aranciata- oranżada
10.la birra- piwo
11.lo succo di frutta- sok owocowy
12.il vino bianco- białe wino
13.il vino rosso- wino czerwone
14.il vino rosato- wino różowe
15.il vino dolce- wino słodkie
16.il vino semisecco- wino półwytrawne
17.il vino secco- wino wytrawne
18.lo spumante- wino musujące
19.la vodka- wódka
20.l’ acquq minerale- woda mineralna
21.la grappa- wódka grappa z winogron
I condimenti- przyprawy
1.lo sale- sól
2.il pepe- pieprz
3.l’ olio- olej
4.l’ aceto- ocet
5.la papricia- papryka mielona
6.lo senape- musztarda
7.la saliva- szałwia
8.il basilico- bazylia
I piatti- dania
1.l’ insalata russa- sałatka jarzynowa z majonezem
2.il prosciutto crudo- szynka surowa wędzona
3.il prosciutto cotto- szynka gotowana
4.il prosciutto con melone- szynka z melonem
5.il bordo- rosół
6.minestrone- zupa jarzynowa
7.la zuppa di cetriolo- zupa ogórkowa
8.la zuppa di cipolla- zupa cebulowa
9.la minestra di barbabietole- barszcz czerwony
10.la frittata- jajecznica
11.la minestra- zupa
12.il cane cruda- mięso mielone surowe
13.il cane ai ferri- mięso z rusztu
14.la cotoletta alla milanse- kotlet panierowany
15.la grassa- tłusta
16.la porchetta- pieczony prosiak
...


Widzisz tylko część pracy, aby zobaczyć całość, musisz się zalogować.

Nie masz jeszcze u Nas konta? Na co czekasz? ZAREJESTRUJ SIĘ JUŻ TERAZ

Zapomniałeś hasła? Skorzystaj z formularza przypominającego hasło.


Czytano: 2095 , autor: Michalk88 , Ocena: 82.85

      Blip Śledzik Twitter Facebook Buzz Wykop

Inne podobne teksty do tytułu Jedzenie - słówka (3)

Brak podobnych prac w bazie danych.

Losowe teksty z tej samej kategorii

Ćwiczenia z idiomów o jedzeniu
PRZYMIOTNIKI - podr. UN GIORNO IN ITALIA 1 str. 39
Le favole - dla tych co chcą wzbogacać słownictwo;)
Il modo di vivere dei Polacchi
Una storia di tre ragazze le quali avevano piu’ fortuna che ragione:
Umbria po włosku
Ubrania - słówka
La mia giornata
Pronomi e particelle
Mangiar fuori in Italia.


Wasze komentarze

Brak komentarzy dla danej pracy.




Zmień kategorię:

Zobacz także:

Języki
Angielski Angielski
Francuski Francuski
Hiszpański Hiszpański
Łacina Łacina
Niemiecki Niemiecki
Rosyjski Rosyjski
Włoski Włoski

A A A A - zmień wielkość czcionki


Oceń pracę:

Ocena pracy wynosi 82.85.

Informacje o pracy:

⇒Dodano: 2008-10-09 13:20:37
⇒Czytano: 2095
Autor: Michalk88


Dodatkowe opcje:

Drukuj stronę
ZGŁOŚ NARUSZENIE
Wyślij znajomemu
Dodaj do ULUBIONYCH



Dodaj komentarz:

Tytuł:

Treść: